Witam!
Mam problem z Kangoo 1.5 dci (82KM) z 2002r. Właściwie problem dotyczy silnika.
Silnik ma ogromne problemy z rozruchem na zimno, trzeba go kilka razy dłużej zakręcić a po odpaleniu przez około minutę obroty są bardzo niskie w granicach 400-700rpm i silnik w tym czasie nie reaguje na dodawanie gazu. Po około minucie zaczyna pracować normalnie i wszystko już jest ok z silnikiem nie traci mocy. Na ciepło silnik zapala bez problemów jednak po kilku godzinach postoju problem powraca. Dodam jeszcze iż w przewodach doprowadzających paliwo z filtra do pompy CR jest sporo powietrza jednak nie ma go w przewodzie zasilającym. Jednak przed zapaleniem na zimno jeśli kilka razy podpompuje się paliwo gruszka przy filtrze silnik zapala troszkę szybciej.
Dziś odebrałem auto z ASO Renault które nie było w stanie stwierdzić co jest przyczyna tej dolegliwości, jedyne co mogli stwierdzić to, iż jak ładnie pan w serwisie powiedział „na 99% winna leży po stronie pompy CR lub wtryskiwaczy” mówił o tym że na komputerze wszystkie diagnozy są prawidłowe, ciśnienie jest OK zarówno na pompie jak i na wtryskach. Również na dopływie i przelewach paliwa ciśnienie jest OK. Skoro wszystkie diagnozy komputerowe są prawidłowe i jedno co mogą zasugerować to ich zdaniem zawiesza się coś mechanicznie w pompie CR lub wtryskiwacz i stad problem z rozruchem. Oni nie widzą problemu w tym że powietrze jest w niektórych wężach skoro w zasilającym powietrza nie ma to reszta nie ma znaczenie i upatrują problem w/w elementach
Prosił bym o jakieś wskazówki i podpowiedzi co może być nie tak bo trudno mi uwierzyć iż coś jest nie tak z pompą lub wtryskami skoro były regenerowane i nie wiem czy ma sens ich ponowna wymiana skoro ciężko tak na prawdę powiedzieć co jest przyczyna?
Będę wdzięczny za każda sugestie gdyż jestem bezsilny i kończą mi się pomysły?
Pozdrawiam!!
Ps.
Nie znalazłem dokładnego wyjaśnienia na temat mojego problemu na forum i stąd nowy wątek. Jeśli takie jednak by się tu znalazło to proszę o jego wskazanie a ten post proszę usunąć.