Tylna belka

Wiem jak coś zrobić lub mam wiedzę, którą chcę się podzielić z innymi

Re: Tylna belka

Postprzez baku1991 wtorek, 1 lutego 2011, 20:30

Zrobisz sam, przeczytaj temat, jest bardzo dużo napisane. Koszta to ok 240 zł za drążek - zamiennik. Nie ma sensu oddawać do warsztatu o tyle, że kasują po 300 zł za robociznę. Najpierw musisz być pewien co będziesz targał. obejrzyj sobie drążek i przygotuj najlepiej rurkę, przez którą ów drążek przejdzie dotnij sobie ze dwa, trzy centymetry takiej rurki i przytnij odpowiednio żeby ci się tam ładnie zmieściła. przygotuj sobie dużą podkładkę, której średnica jest większa niż owej rurki, druga podkładka żeby nakrętka M10 miała się na czym zaprzeć i twardą śrubę M10 o długości jakieś 8 cm, może być dłuższa. nakrętkę nakręcasz na śrubę, nakładasz mniejszą podkładkę, większą podkładkę, później dociętą rurkę i taki zestawik wkręcasz w gwint drążka (jeśli nie wiesz gdzie to, poszukaj w temacie, było zdjęcie z zaznaczonym drążkiem, w którym jest gwint). Wkręcasz jakieś 1,5 cm śruby, dalej nie ma sensu, szkoda śruby bo się zniszczy. Później musisz zacząć kontrować nakrętką i na tej zasadzie nasza śruba powinna "wyciągnąć" drążek. Uwaga! To wcale nie pójdzie łątwo i oklniesz się nad tym sporo. Warto użyć butli z gazem by podgrzać to miejsce, które "ściska" drążek - u mnie to poskutkowało. Ewentualnie też możesz tłuc młotem przez jakiegoś pręta by "obruszać" drążek. Jak już ruszy to pójdzie gładko :). Jak wyciągniesz to pisz, poradzimy jak zakładać :-)

Drążki kupuj na allegro, jest ich od pierona, oryginałów się raczej nie opłaca.
baku1991
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez KURAK wtorek, 14 czerwca 2011, 19:31

Mam następujące pytanie czy belka od KCO różni się od FCO ? Jeśli nie to czy wystarczy przekręcić drążek o wymaganą liczbę zębów żeby mieć podwyższoną ładowność/prześwit/Pampę ? Według dostępnych danych trzeba by przekręcić drążek (jeden obrót 3mm) ponad 20 obrotów !?
1.6 16V Gwiezdny Pył 007
KURAK
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez baku1991 wtorek, 14 czerwca 2011, 21:46

Z doświadczenia (źle nabiłem wstępnie) wiem, że zmiana o jeden ząbek (nie pełny obrót) daje różnicę około 3,5 cm. Możesz sobie manewrować tymi ząbkami, ale o ile wiem to w pewnych granicach. Później musisz światła wyregulować. I strasznie wysokiego to też go nie zrobisz bo Cię konstrukcja wahacza przytrzyma, zobaczysz ;-)
baku1991
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez panbaryla czwartek, 16 czerwca 2011, 08:50

panbaryla napisał(a):Koledzy a jak poznać, że belka padła? Koła mam proste. Nic nie skrzypi.

No dobra już coś skrzypi, tak jak by po w okolicy prawego koła. Co ciekawe, objaw pojawił się zaraz po wymianie amortyzatorów :|
panbaryla
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez baku1991 czwartek, 16 czerwca 2011, 10:20

Nie bój nic, usłyszysz taki trzask, że w pierwszej chwili nie będziesz wiedział co się dzieje :P Na pewno tego nie przegapisz ;-)
baku1991
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez KURAK czwartek, 16 czerwca 2011, 18:39

Pomyliło mi się nie jeden obrót a jeden ząb to 3mm, i co z tymi belkami ? widziałem tylko jeden rodzaj drążków nikt nie sprzedaje z rozróżnieniem na wersję cywilną lub ciężarową
1.6 16V Gwiezdny Pył 007
KURAK
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez baku1991 czwartek, 16 czerwca 2011, 22:00

Ja tam mam wersję samochodu ciężarową, ale wrzuciłem drążki te z allegro zamienniki za 228 zł i dotąd żyję i mam się dobrze ;-) I zapewniam, że Torbacz również ;-)
baku1991
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Kerepsak poniedziałek, 20 czerwca 2011, 20:41

I mnie dopadło ( 160 tyś) przy wożeniu powietrza
i mam pytanie ( przeczytałem cały wątek) - o co chodzi z kolorami opasek na tym drążku ?
u mnie są dwie żółte i jedna czerwona a np. all...) dwie żółte, czerwona i biała..?!
jakiś kod twardość ? a może puste i pełne ?
tak samo znalazłem krótki i długi drążek - o co kaman ?
Obrazek
Kangoor 1.5 dCi (84 PS) 2004 Privilege - 4 jaśki, klima,elektryka, samiczka, tuning = białe kierunki
Kerepsak
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez baku1991 poniedziałek, 20 czerwca 2011, 22:05

Interesuje cię drążek krótszy. Bierz pełne w środku. a reszta niestety nie wiem :(
baku1991
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez dziubus środa, 6 lipca 2011, 09:39

witam| Wątek tylnej belki jest dość szeroko opisany ale niezbyt dokładnie (może w torbie lepiej) chciałbym kolegów prosić o pomoc i wyjaśnienie kwesti ustawienia drążka a dokładnie czy samo ustawienie odległości między punktami mocowania amortyzatora[41,5) i włożenie nowego drążka zapewni odpowiednią wysokość nadwozia od ziemi .
dziubus
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Wiem