Problem z zapłonem na zimnym silniku

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Problem z zapłonem na zimnym silniku

Postprzez peter321 środa, 21 grudnia 2011, 00:37

Nie odpisywałem poniewaz sprawdzalem zeby miec pewnosc
Wymieniłem czujnik polozenia wału -skoro są to tak wadliwe podzespoły
to kupiłem w ramach testu najtańszy na rynku firmy MAXGEAR cena 46zł
Odpala jak złoto.
Ciekawy jestem czy ten czyjnik "pracuje" tylko w momencie uruchamiania silnika
czy cały czas podczas jazdy nigdzie nie moge tego znalesc.
Peter321@wp.pl
Kangoor Kolor J (pomaranczowy) 1.4 8v 1998r. LPG sekwencyjna
peter321
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez senator środa, 21 grudnia 2011, 01:57

Witam tutaj mała lektura w której piszę jasno jak działa czujnik indukcyjny czy halla
http://warsztaty.samochodowka.internetd ... z_polo.htm :)
1.2 16V 04r. b/g
Hyundai Coupe 2.0 00r. b/g
http://www.grobelak.com
senator
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez peter321 środa, 21 grudnia 2011, 22:56

Dziękuję

Teraz ju zwiem po kierowcy to jeden najważniejszych elementów w aucie :)
Peter321@wp.pl
Kangoor Kolor J (pomaranczowy) 1.4 8v 1998r. LPG sekwencyjna
peter321
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez aleksandra poniedziałek, 16 stycznia 2012, 18:14

Mam kangoo 1.5 dci , 2 miesiące temu były regenerowane wtryski -wszystkie 4 (przebieg 195tys)... filtr paliwa wymieniony....akumulator i świece wymienione na nowe 8 miesięcy temu ... ostatnio były ulewy, pewnego dnia rano(1 odpalanie po nocy) samochód nie chciał odpalić,wykonałam około 4 próby...poszłam po kluczyki do drugiego ale jak wróciłam skusiło mnie jeszcze raz spróbować no i wtedy prawie załapał więc spróbowałam jeszcze raz i wtedy już bez problemu odpalił jak gdyby nigdy nic -dodam jeszcze, że auto stało wtedy 2 lub 3 dni a cały czas padało więc pomyślałam , że choć tak być nie powinno to wina takiej ilości deszczu,coś nawilgotniało... wszystko było dobrze aż do wczoraj autko znowu stało 2 dni , w 3 dniu wieczorem tylko je odpaliłam(bez problemu) na 8 minut, odśnieżyłam i nigdzie nie jechałam, na drugi dzień bez problemu odpaliłam , następnie pojechałam gdzieś i zostawiłam auto na parkingu na około 5h -po powrocie-wieczór, śnieżyca, góra -2 na dworze -znowu nie mogłam odpalić i dopiero po jakimś czasie raz się prawie udało a za drugim razem odpalił -identycznie jak wtedy po deszczu...dodam jeszcze, że słychać taki świst jak auto nie chce odpalić ...kojarze ten świst jak kiedyś miałam świece do wymiany było jakoś podobnie -no ale gdyby padły mi świece czy coś takiego to bym codziennie rano przy obecnej pogodzie na śląsku nie mogła odpalić a nie tylko czasami (jak do tej pory 2 razy -przy jak by nie było wilgoci..raz deszcz...teraz śnieg-zima w pełni) ...mam gwarancje na wtryski i podejrzenia , że może znowu z nimi coś nie tak ...jednak podjadę najpierw i podepnę go pod komputer może coś wyjdzie...ale nic innego poza wtryskami a co gorsza pompą nie przychodzi mi do głowy przy obecnym stanie rzeczy ... obroty itp na razie w porządku ... filtr powietrza dawno nie wymieniany- ale wątpie żeby przez niego się tak działo ... jak na razie 2 takie przypadki - ale jest to sygnał , że coś się dzieje ...nie wiem Ma ktoś jakieś pomysły ?
Kangur -srebrny 1.5 dCi ALIZE 2004r.
aleksandra
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass poniedziałek, 16 stycznia 2012, 19:23

Pomysły? Twój jest całkiem dobry. :)
aleksandra napisał(a):podjadę najpierw i podepnę go pod komputer może coś wyjdzie
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez aleksandra sobota, 21 stycznia 2012, 21:54

komp nic nie wykazał... parę dni był spokój i znowu po nocnym postoju rano auto nie odpaliło za pierwszym razem ... tylko za chyba 6 przy kręceniu przez 15 sekund... dodam jeszcze , że w tym momencie jak i w poprzednich akumulator był raczej słaby ... powiedzmy auto stało ...potem było nim przejechane około 12 km potem znowu jeden dzień stało ...a potem tylko krótkie trasy (klima,wycieraczki, bez radia);częste postoje... nie wiem czy słaby aku. może być przyczyną problemów z odpalaniem (raczej auto by padło a nie nagle odpaliło );/ ... po za tym ,czy jest to możliwe , że z powodu wilgoci itd. dzieje się coś z jakimiś kablami ?!...będę to obserwować ale na razie wygląda to tak , że jak auto jest często używane to jest spokój a jak bardzo mało -jak to kobieta to pojawia się owy problem (na razie 3 takie incydenty) ...
co jeszcze...przy tym 3 razie-nie słyszałam świstu jak wcześniej, ale jak zgasiłam po nie udanej próbie to działo się coś ze wskazówkami-tak drgnęły i potem po kolejnych próbach było z nimi podobnie...a jak się w końcu udało odpalić to zaświeciłą się na chwilę kontrolka poduszki i zaraz zniknęła ..(zdarzało się , że owa kontrolka kiedyś tam się zapalała od czasu do czasu -ale przyczyną była wtyczką pod siedzeniem pasażera-jak się nią poruszało znowu był spokój na jakiś czas)...
aleksandra
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass niedziela, 22 stycznia 2012, 11:47

Sprawdź czujnik położenia wału.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Postprzez aleksandra niedziela, 22 stycznia 2012, 20:08

myślałam o tym ale czy jest możliwe że owy czujnik jeżeli jest z nim coś nie tak - po 1. nie wychodzi jako błąd na kompie a po 2. problem z nim pojawia się sporadycznie jeżeli jest słaby aku . po nocnym postoju ... zastanawiam się czy to nie za jakiś mały prąd z tego słabego aku. ... przejechałam dzisiaj około 90km więc aku powinnien być naładowany -będę obserwować co się będzie działo w najbliższych dniach -dzięki za zainteresowanie.
aleksandra
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass poniedziałek, 23 stycznia 2012, 09:41

Co do doładowania aku, to jednak proponowałbym podpiąć prostownik na co najmniej całą noc. Teoretycznie aku może być źródłem problemów, ale takie poranne niezapalanie to typowy objaw czujnika GMP. Jest tak zbudowany, że przy awarii, najczęściej na skutek rozszerzania cieplnego materiału, nie działa na zimno, a na ciepło już tak.
Czasem wystarczy wyczyścić kostkę czujnika. Poprawia się styk i wszystko gra.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Postprzez aleksandra poniedziałek, 23 stycznia 2012, 10:27

dzięki po raz kolejny...zobaczę co będzie się działo -jeżeli dalej będzie problem pomyślę do kogo podjechać (pewnie elektryka) aby sprawdził ten czujnik - oby nie było to dużo pracy ale to zależy od jego umiejscowienia ..widziałam na forum wątek apropo tego czujnika z tym ,że dotyczył innego kangoo więc nie wiem jak to w moim jest umiejscowione. Czujnik położenia wału inaczej nazywa się czujnik GMP-tak? ;)
aleksandra
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam