Rozszabrowane wspomaganie w 1.9 DTI i ponowny montaż. Prośba

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Rozszabrowane wspomaganie w 1.9 DTI i ponowny montaż. Prośba

Postprzez Przemo1 poniedziałek, 16 grudnia 2013, 21:56

Mam Kangoo 1.9 DTI z klimą w którym oryginalnie było wspomaganie eletryczno-hydrauliczne. No właśnie, "BYŁO"!!! kupiłem samochód od znajomej której padła kiedyś pompa wspomagania a ona udała się do pseudo fachmana który to zaproponował jej wymianę pompy plus "coś tam jeszcze " w cenie ok 3 tys zł :lol: Znajoma oczywiście wtedy się nie zgodziła, więc ten "mechanik" :roll: dał jej opcję wymiany wspomagania na zwykła przekładnie bez wspomagania. Tym sposobem Kangoo nie posiada dziś pompy z koszem, przewodów hydraulicznych ani oryginalnej maglownicy. Została jedynie instalacja elektryczna.
Pytanie co zrobić z tym fantem????!!!! Kupić komplet wspomagania tzn. pompe z koszem, przewody i maglownicę?? czyyy, też - podobno pasuje wspomaganie na pasek z 1.9d i wtedy trzeba by założyć pompe z łapą, przewody, maglownicę, zbiorniczek i też mniejszy alternator aby się zmieściła pompa. Niestety pewności nie mam i proszę o poradę. Może ktoś dysponuje kpl. wspomagania w przystępnej cenie ;)
Przemo1
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Rozszabrowane wspomaganie w 1.9 DTI i ponowny montaż. Pr

Postprzez Lucass wtorek, 17 grudnia 2013, 00:00

Obawiam się, że klima w tym modelu wyklucza pompę mechaniczną.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez Przemo1 wtorek, 17 grudnia 2013, 13:18

Dzieki za odp. ;) ;) tak wlasnie przypuszczalem ale nie bylem pewny. W takim razie pozostaje tylko skompletowac oryginalne wspomaganie do DTI . Jesli macie jakies namiary na czesci to poprosze ;)
Przemo1
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Przemo1 wtorek, 17 grudnia 2013, 13:39

jeszcze jedno pytanie. W kangoo 1.5 dci po lifcie jest takie samo wspomaganie jak w DTI z 2002r??? ewentualnie z jakich modeli podejdzie?
Przemo1
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez edpawel wtorek, 17 grudnia 2013, 14:32

Lucass napisał(a):Obawiam się, że klima w tym modelu wyklucza pompę mechaniczną.

Tak , jeżeli jest klima niem wspomagnia na pasek :D

Ja osobiscie mam zalozona orginalnie pompe elektryczna , ale myslalem nad przelozeniem na pasek , ale zrezygnowalem , potrzeba wymienic cale mocowanie (łape) alternatora i pompy/sprezarki...
W wersji z wspomaganiem elek. alternator i sprezarka klimy są calkiem inaczej usytuowane jak w wersji z wspomaganiem na pasek , bo zamiast sprezarki jest wlozona pompa wspomagania ale w innym miejscu blizej pompy wody a alternator jest przesuniety... pasek prawdopodobnie tez jest inny , ja zmienialem maglownice bo mi ciekla to kosztowalo mnie 250 zł , miałem padniety silnik pompy wspomagania elektrycznej to dorwalem lekkko uszkodzony za 100zł z cala pompa , przetoczyłem u kolegi wirnik wszystko ladnie wymylem wyczyscilem , pozaklejalem silikonem i farba i narazie jesst w miare , ok ale czasami chyba sie szczotka jedna zawiesza :?

Mam druga pompe dobra na stanie , bez silnika , ale niestety niesprzedam bo lezy na zapas na wlasne potrzeby , zakuwalem tez przewody a raczej ich cześć bo ciekły ale teraz jest ok... w przewodzie wychadzacym od samej pomy jest taka blaszka która tlumi tzw efekt pszczółki , jakby tego niebylo to by bylo takie głópie brzeczenie w czasie jazdy ,ten goscio co mi zakuwal przewody mial juz pare takich przypadków i powiedzial mi o takin problemie tego brzenczenia , ponoc jest to denerwujace szczegolnie wtrasie :D

Szczeze mówiąc to problem jest dosyc spory bo mosisz kupić dobra pompe wspomagania elektryczna , magiel , oraz przewody...

PS , na alegro sa rozne typy silnikow DTI do kangoo , niektóre wystepuja z mocowaniem do sprezarki a niektóre z wspomaganiem na pasek , zobaczysz roznice jak sie dobrze przyjrzesz :D

Przemo1 napisał(a):jeszcze jedno pytanie. W kangoo 1.5 dci po lifcie jest takie samo wspomaganie jak w DTI z 2002r??? ewentualnie z jakich modeli podejdzie?

Myśle ze kazda pompa wystepujaca przed liftem powinna byc taka sama niezaleznie jaki jest silnik auta , nie wiem jaka pompa wystepuje po lifcie , ale byc moze jest taka sama :D takze chyba bedzie pasowac kazda przed liftem i moze wszystkie po lifcie :D , nie jestem pewien tego , byc moze ktoś sie wypowie na ten temat :D

skocznie pozdrawiam :D
skoczek 02r. 1.9 DTI 80km (KC0U)
KOD SILNIKA: F9Q 780 (sprzedany 12.11.2018) daleko nie poszedł... 7.5 roku jazdy XD szkoda było sprzedac ( 340kkm nalatane , jezdził bym dalej bo silniczek jak dzwon , ale buda i elektryka to szkoda gadać...
VW lt 35 2.5 TDI 109km 02r blaszak :P
Vw t5 2.0 CR 102 km 2011r
audi a4 b6 1.6 benzynka 02r...
edpawel
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass wtorek, 17 grudnia 2013, 18:54

Oczywiście zakładamy, że wspomaganie jest Ci potrzebne, bo były wersje skoczków bez niego.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Postprzez Przemo1 wtorek, 17 grudnia 2013, 20:42

Nie, no oczywiście że potrzebuje :lol: Kilka razy musiałem manewrować w ciasnych miejscach i myślałem że się odrzeknę jazdy Kangurem :D pewnie gdyby to była benzyna to by jeszcze uszła jazda bez wspomagania, ze względu na mniejszą masę przodu. Niestety tu jest niewyróbka :shock: :lol: No cóż, biorę się za szukanie kompletu wspomagania w dobrej cenie.
Przemo1
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez edpawel wtorek, 17 grudnia 2013, 20:55

http://allegro.pl/elektryczna-pompa-wsp ... 97079.html Ja posiadam taka pompe , wiec powinieneś szukać czegos takiego :D
skoczek 02r. 1.9 DTI 80km (KC0U)
KOD SILNIKA: F9Q 780 (sprzedany 12.11.2018) daleko nie poszedł... 7.5 roku jazdy XD szkoda było sprzedac ( 340kkm nalatane , jezdził bym dalej bo silniczek jak dzwon , ale buda i elektryka to szkoda gadać...
VW lt 35 2.5 TDI 109km 02r blaszak :P
Vw t5 2.0 CR 102 km 2011r
audi a4 b6 1.6 benzynka 02r...
edpawel
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Powrót do Pytam