Jadę kupic Kangoo

Tu możesz poddać ocenie klubowiczów ogłoszenia z portali motoryzacyjnych

Re: Jadę kupic Kangoo

Postprzez herBi sobota, 9 stycznia 2016, 21:00

Popatrzcie na tego,juz bym przebolał ten napęd 4x4 ale nie ma klimy.ot ciekawostka ,rok 2005.
http://otomoto.pl/oferta/renault-kangoo ... d0ffb70ffe

A może tego,walniety pasek rozrządu,głowica do roboty,koszt ok 2500zł plus to prawe tylne nadkole 500zł.
herBi
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Podmiejski sobota, 9 stycznia 2016, 21:14

Silnik 1000 ... oszczędzisz na wymianie rozrządu - coś z części zostanie...
Przynajmniej wiesz czemu tak tanio!
A tył... wogóle nie patrz!
Ładne felgi - ale cóż..pójdą osobno!
Jak się czujesz na siłach - to chyba na to czekałeś?

Ten drugi: 112 tk a widzisz fotel kierowcy?! I bez klimy..nieee... i drogo!
Bierz zielony!
Wiesz na czym stoisz a auto zadbane i ma piekne wnętrze.
Felgów szkoda - zapytaj ile za nie chce!
I nie czekaj jakby co... pisz smsy
To jest fajne auto!
Zderzak to plastik - nie widac naruszeń elementów metalowych!
KW0U Braun Mocca 1.6 16V "12 automat (LPG)
KC01 Privilleg 1.6 16V "02 (LPG) - "srebna szczała"
VW LT 28 '91 2.4D "home made camper"

Chcesz pomocy - uzupełnij profil o dane samochodu. Nie każdy ma czas na grzebanie po Twoich postach za modelem samochodu i silnika.
Podmiejski
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez czarek0402 sobota, 9 stycznia 2016, 22:07

herBi napisał(a):A może tego,walniety pasek rozrządu,głowica do roboty,koszt ok 2500zł plus to prawe tylne nadkole 500zł.

Oczywiście ładny! Te oczka robią wrażenie! Brać go ze względu na nie! ;) Może ja zrobię zdjęcia swoich reflektorów, przedniej maski dla porównania, też z 2003 roku ... tylko ta mgła, zarysowania, pajączki, mikrouderzenia na nich ... :lol:
Renault Kangoo 1.5dci Korsika Blau 2003
czarek0402
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Podmiejski sobota, 9 stycznia 2016, 22:18

nie zrozumiałem - wybacz staremu :-)
Napisz Czarek czytelniej co ci nie pasi.
Człek się uczy całe ży!

Chcesz pomocy - uzupełnij profil o dane samochodu. Nie każdy ma czas na grzebanie po Twoich postach za modelem samochodu i silnika.
Podmiejski
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Mascot sobota, 9 stycznia 2016, 22:21

Olej 4x4. Szkoda kasy na paliwo i zabawy z napędem. I nikt nie zauważył, " ergonomicznie " ustawionego pilota od radia ? :mrgreen:

Niebieski za tani. Efekt wow tu działa. Szyberdach, grzane fotele, super hiper wypas.

Znajdź kilka fur, spełniających Twoje założenia - 1.6, podwójne drzwi odsuwane, klima. Resztę sobie dołożysz za grosze.
Podzwoń, popytaj. Jedź i obejrzyj.
Cyckanie się w auta, bo to nie ma elektryki, bo to ma krzywy zderzak ...
Swoje auto mam od nowości. Mam odstający nie równo tylny zderzak, krzywo schodzące się tylne drzwi i nierówną szparę przy masce, mimo że, auto nie miało jakiejkolwiek stłuczki czy obcierki.

Handlarz prawdy NIE POWIE, zdjęć NIE POKAŻE, to samo co prywaciarz, bo liczy się GROSZ. Nie licz na uczciwość,ograniczone zaufanie. Dwa razy kupowałem auta od pierwszych właścicieli, obie Renówki, prawdy do końca nie powiedzieli ...
W Polsce mamy podupiony rynek, zalany szrotem, połatanym z nie wiadomo czego. Do aut, w podstawie, wkłada się hiper super ekstra wyposażenie, bo inaczej klient nie spojrzy okiem. Liczniki kręci się na masowo i handlarz robi to ... we własnym zakresie ;) Kupić " furtki ", nie wystrzeloną deskę, przy odrobinie znajomości to chwila roboty i znikome koszta - cen podawać nie będę, ale nie są takie jak na allegro ...
Kangoo 1.5 dCi ( 85km ) Helios 2007, niebieski Menthe TE J42
Zadomowiony - 22.06.2012 ( 235 595 km )
Druga belka wjechała pod budę - 15.11.2019 ( 330 450 km )
100 000 km z kangurem - 30.05.2020 ( 335 595 km )
Mascot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez czarek0402 sobota, 9 stycznia 2016, 22:31

Nie, wszystko ok, już napisałem. :) Po prostu o porównanie chodzi mi, jakby nabijam się, bo obydwa są z 2003, po około 200tyś. km, a reflektory, maska, inne rzeczy w każdym z nich, niebo a ziemia! Chyba nikt mi nie powie, dlatego, że nie dbam o reflektory, maskę ... nie mam wpływu na pogodę, wiatr, opór powietrza, kamienie, starzenie się ... bo ja tylko mycie, woskowanie. :lol:

Niebieski za tani. Efekt wow tu działa. Szyberdach, grzane fotele, super hiper wypas.

Dokładnie. :D
Renault Kangoo 1.5dci Korsika Blau 2003
czarek0402
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Podmiejski sobota, 9 stycznia 2016, 23:00

aaaa.. już teraz rozumiem :-)
Nie będę się upierał ale trochę jeździłem po Niemczech.
Nie sypią tyle piachu co u nas; drogi czyściejsze; lepsze
Po felgach widać że miał auto ktoś kto zwracał uwagę na wygląd...
A reflektory?
Zrobię ci zdjęcia swoich... :-)
HEADLIGHT RESTORATION KIT firmy Brayt... niecałe 4 dychy..
Szczęka opada :-)

Naprawdę zdziwiło mnie to co zrozumiałem z wpisu Mascotta: ktoś kupuje jakieś bidne Kangoo..z 2003 r..dokłada do niego te no..lusterka poduszki czy szyberdachy (bo felgi jak alu to zabiera!) i sprzedaje ..dalej jakieś pomalowane z rozbitych itp itd?
Panowie - ja mam auto od handlarza - dałem linka. Co w nim znajdziecie?
I to było PIERWSZE które pojechałem obejrzeć...
A ja nie jestem w czepku urodzony!
Facet chce za tego zielonego 6300...na felgach ma spoko 1 tys.
Auto z silnikiem do wymiany: pytałem silnik 1 tys do 1.5 PLUS robocizna .. a to nie jest wymiana wycieraczek!
Więc żeby sprzedać jeżdżący - trzeba dołożyć no... 2 tys... aaaa..jeszce zderzak - no 2 stówki
To jesteśmy na kwocie 9500 za 2003 rok..rarytas?! Będzie się bujał z robocizną a potem ze sprzedażą.
To nie prosciej jak sprzedaje?
Po mojemu: oczywiście trzeba obejrzeć ale nic tu nie brzmi nierealnie..
a raczej zachęca
zobaczycie jak szybko się sprzeda :-)

Podmiejski
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Stiopa niedziela, 10 stycznia 2016, 10:26

Tak sobie patrzę na ten temat - 25 stron, zaczął się 2 grudnia...
Kolego herbi, z tego co widzę, to Ty przylatujesz tutaj z każdym kangurem do oceny... Ze zdjęć nie powiemy Ci wszystkiego, bo nie robią zdjęć chociażby podwozia co jest jedną z najważniejszych rzeczy. Każdy kangur ma jakąś historię, tego nie unikniesz przy tak starym samochodzie. Gdybyś wiedział co przeżył kangur Skawiny, a przecież wygląda lepiej niż jakby z fabryki wyjechał. Podmiejski jak kupował to też nie pytał o każdą ryskę. Mascot i Marek_Bielsko mają dCi i jakoś nie narzekają.
Więc Ty też rusz dupę i jedź oglądać :twisted: , nie musisz pytać na forum o każdą pierdołę, a bo ma ryskę, a bo zderzak odstaje, a bo maska malowana...
To że auto jest malowane to nie znaczy, że bite. Mój miał drobną stłuczkę z powodu lodu i zderzak krzywo leżał przez 15 lat!(nie było widać nawet i nikomu to nie przeszkadzało, dopiero jak zmieniałem na ten zderzak co mam teraz to zauważyłem, że mocowanie jest wgięte na 3cm), maska była malowana bo ktoś usiadł na niej, w kilku innych miejscach też był malowany z powodu korozji i obcierek. Jak jakiś idiota człowiekowi przejedzie kamieniem po klapie, albo po drzwiach, a chce sprzedać samochód, to przecież pomaluje, albo wymieni element, bo każdy przemądrzały kupujący będzie wybrzydzał, "bo jest zdarty lakier". Maska może mieć odpryski nawet od kamieni na drodze.

Ludzie chcą kupować stare samochody(bo tanie), z przebiegiem najlepiej 20tys.km i jeszcze na wypasie...

Mam dla Ciebie prostą radę:
Poczekaj do wiosny, pojawi się więcej samochodów, teraz nie ma z czego wybierać nawet, wiem bo też śledzę ogłoszenia(owszem coś by się znalazło, ale...) i tak jak pisze Mascot nie szukaj wersji na wypasie, lusterka i szyby dołożysz po około 100zł za drzwi, tylko żeby miał podstawowe wyposażenie, którego nie da się zmienić zbyt łatwo, czyli silnik, klimę, drzwi suwane z obu stron i drzwi z tyłu(z tego co się zdążyłem zorientować takiego szukasz), reszta to pikuś, nawet licznik z komputerem można łatwo dołożyć.

Jak będziesz oglądać samochód, to:
1.Sprawdź czy wszystkie elementy są w tym samym odcieniu, czy równo leżą, czy linie podziału są równe, czy progi nie są skorodowane, jak coś nie tak - męcz sprzedawcę.
2.Sprawdź czy silnik równo pracuje(połóż rękę na silniku i wyczuj czy rytmicznie chodzi), jak wygląda olej(czy nie błoto), czy wydech szczelny(przyłóż rękę do rury wydechowej, jak nie możesz utrzymać ręki przy rurze tzn. że szczelny).
3.Sprawdź czy klima chłodzi, czy wszystkie przełączniki działają, czy wszystkie światła się włączają.
4.Przejedź się po drodze, ostro poskręcaj(czy nie charczy zawieszenie), czy auto prosto jedzie, czy kierownica wraca(jak nie wraca to macphersony), czy hamulce działają, na postoju skręć kołami maksymalnie(najlepiej na żwirze jakimś, zwykle komisy są na żwirze)
5.Wjedź na kanał i oglądnij od spodu, czy wszystko równe, proste, czy nic nie było spawane, dokładane itd. Czy nie ma korozji(oczywiście bez przesady, bo tam zawsze coś jest :P ).
6.Staraj się myśleć, kojarzyć fakty, nie napalaj się na konkretny egzemplarz, zaufaj sobie.

Te sześć punktów Ci wystarczy żeby kupić fajny samochód, jak masz jakieś wątpliwości to męcz sprzedającego, tutaj możemy tylko domniemywać. Pamiętaj, że malowanie, czy wymiana drzwi wcale nie znaczy, że była stłuczka, może jakiś kretyn chciał dokuczyć np.sąsiadowi, albo jakiś menel chciał się wyżyć. Zasada ograniczonego zaufania do sprzedawcy też obowiązuje i trzeba się do niej stosować.
Kangoo I 1.2 8V 60KM '98r
Jedyny MV941 z takim zderzakiem :D

Stiopa
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez herBi niedziela, 10 stycznia 2016, 10:41

Jesli chodzi o tego uszkodzonego. Sa plusy ujemne i plusy dodatnie jak mawaił nasz były prezydent za tym by go kupic.
Plusy dodatnie:
- tani
-dobrze wyposażony
- chyba nie uderzony

Plusy ujemne:
- uszkodzony silnik.
- nie wiadomo w jakim stanie jest reszta podzespołów ,skrzynia biegów ,klimatyzacja,
- nie da sie tego sprawdzic, nie wiadomo w jakim stanie jest silnik oprócz tej głowicy
- kupic inny silnik,to tez loteria, mozna trafic dobrze albo zle,nie wiadomo jaki ma juz przebieg.
- powiecie,ze wszystkie te rzeczy mozna naprawic albo kupic,ale jaki to bedzie dodatkowy koszt.
- laweta, koszt ok 1000zł.

Jutro pogadam z moim zaprzyjaźnionym mechanikiem,pracuje w servisie Renault a po godzinach prowadzi swój biznes,jest naprawde dobry.
herBi
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez herBi niedziela, 10 stycznia 2016, 11:07

Stiopa ,w zupełnosci sie z Toba zgadzam, nie szykam auta idealnego w tym wieku (10-13 letnie) bo takie to tylko w salonie a nie zawsze,znam przypadki salonowych aut które okazały sie bite albo malowane.Szukam alt w miare zadbanego i nie powypadkowego, Ale jak auto ma malowana maske i wymienione reflektory,to chyba nie była to rysa od kamienia,
Załozyłem ten temat,bo chciałem poznac Waszą opinie,ale jak na razie nie było pozytywnej opini zadnego auta.
Ale jesli kogos ten temat drażni albo denerwuje,to nie musi go czytac. A jesli uwazacie robie jakies niepotrzebne zamieszanie na forum ,to moge przestac pisac. Sorry.
herBi
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kanał diagnosty