dławiący się silnik 1.9 d

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

dławiący się silnik 1.9 d

Postprzez tomgoo piątek, 21 listopada 2008, 23:16

witam.
pewnie napiszecie zaraz że to już było, tak tak ale jako gość albo "czarny" mam dostęp tylko do okładki tej lektury
z tego co wyczytałem to przyczyną problemu jest pompa(lukas), a dokładnie elektrozawór- ale mam go walić kluczem??? najlepiej dużum??? (tak wyczytałem).
czytałem też że za ok 400zł można go wymienić ,ale co dalej . czy trzeba go jakoś kodować (w serwisie) żeby widział go
komputer? a jeśli tak to jaki jest tego koszt
z tego co powiedział mechanik to uszkodzony jest zawór umiejscowiony pomiędzy 4 rurkami idącymi do wtrysków( czy to jest właśnie elektrozawór wyprz. kąta wtrysku?)
magik od pomp bierze za diagnozę 1300+700 za zawór czyli 20% wartości auta- trochę dużo
czy jeśli kupię pompę o tym samym numerze to wystarczy ją podpiąć i gotowe?
objawy trzęsawki są odkąd go kupiłem czyli 1.5 roku (do tej pory mi to nie przeszkadzało, chyba się starzeje zresztą przesiadłem się z poloneza trucka po przejechaniu nim 330000 -to wiele tłumaczy) i chyba dlatego jestem jego 4-tym właścicielem. przejechałem nim 85000, ogółem ma 265000 , rok 2000 fQ8 65
aha i ta lampka od świec, w zimę gaśnie za chwilę zapala się ,brak reakcji na pedał gazu. po ponownym uruchomieniu problem znika- tylko nie piszcie że ten typ tak ma . pozdrawiam
tomgoo
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: dławiący się silnik 1.9 d

Postprzez dominik sobota, 22 listopada 2008, 17:31

jak masz pewność że elektrozawór to trzeba wymienić, a skąd taka cena?
miałeś poldolota to zawór też sam wymień, żadna filozofia :)
F8Q 1,9/65/ 283 kkm, 1999r GRIS FJORD MET. 2CT (920) klima,relingi,zahaczony,CB,naklejki klubowe, Leichtmetallfelgen
Obrazek
dominik
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez tomgoo piątek, 28 listopada 2008, 01:26

witam
niestety , ale drugi mechanik po podłączeniu do kompa stwierdził błąd pompy i potwierdził kwotę naprawy
pomiędzy 1500-2000zł .
póki co spróbujemy oszukać pompę przestawiając ją na pasku o jeden ząbek do przodu bądz do tyłu( metoda prób i błędów
ponoć nieraz się udaje).
aha i wywaliło mi płyn chłodniczy ze zbiorniczka, stwierdzono CO2, mam nadzieja że to tylko uszczelka a nie pęknięty blok.
i jak tu nie lubić kangoora, przynajmniej coś się dzieje.
tomgoo
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez tom66ek piątek, 28 listopada 2008, 01:49

no tak, emocji jest sporo :D
trzymam kciuki, zwłaszcza, że mój problem też jest blisko pompy lucas :D
pozdr.
tom66ek
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Powrót do Pytam