Maglownica -pytanie

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Maglownica -pytanie

Postprzez mdhlodz sobota, 13 lutego 2010, 21:12

Otóż auto posiadam od listopada. Przed kupnem byłem u diagnosty i powiedział są do wymiany drążki stabilizatorów i coś zaczął mówić o amorach przednich ale sam odpowiedział na swoje zdanie że to przecież dostawczak ważne są tylne amory. Po kupnie auta zrobiłem pakiet startowy, oczywiście drążni stabilizatorów, amory tył, klocki, tarcze, łożyska, olej filtry, kompletny rozrząd itd i przy odbiorze auta mechanik powiedział, że stuki są od maglownicy ale gdy mocno szarpie kierownicą nie słychac tego a wystarczy jednym kołem wjechać na krawężnik lub dwoma kołami na leżacego policjanta. Muszę się wybrać do diagnosty, tylko jest to trudne gdy pracuje się po ok 12h :(
Kangoo 1.5 Dci 84KM 2004 express.

Brykiet Opałowy Łódź
mdhlodz
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass niedziela, 14 lutego 2010, 10:36

mdhlodz napisał(a):Po kupnie auta zrobiłem pakiet startowy, oczywiście drążni stabilizatorów
Chyba łączniki :roll: No chyba, że masz zawieszenie od 4x4 ;)
Jeżeli stuka na nierównościach (leżący policjant) to raczej kwestia zawieszenia, a nie układu kierowniczego.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez mdhlodz niedziela, 14 lutego 2010, 11:36

No może coś przekręciłem. Ale znalazłem receptę od mechanika na której jest napisane:

Do zrobienia:
Maglownica 700zł
Gumy drążka stabilizatora 4x15zł

No oprócz tego jeszcze szczękin+cylinderki+zestaw naprawczy 170+160+32zł

Oczywiście jeśli chodzi o ceny nie pamiętam czy to bez robocizny czy z.

Być może to jednak ta maglownica z drążkami stabilizatora tak puka z tym, że ta cena 700zł za renopwację gdy maglownice używane kosztują ok 250zł mnie trochę skołowały. CHyba duże ryzyko kupowac używaną. ALe czy jest pewność, że wszytsko będzie super po regeneracji?

Brykiet Opałowy Łódź
mdhlodz
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Tomazs niedziela, 14 lutego 2010, 19:03

Podnieś samochód z przodu na lewarku, złap za koło oburącz i szarpnij na boki. Jeżeli usłyszysz stukanie, zdejmij koło i sprawdź końcówki drążków (wariant optymistyczny), a następnie złap i szarpnij za drążek przekładni, jeżeli tu wyczujesz luz czy stukanie to...wariant pesymistyczny :oops:
To samo powtórz po drugiej stronie.
Kangoo 1,5DCI 80KM Privillege, 2003r.
Tomazs
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez tr4ffic niedziela, 14 lutego 2010, 20:31

Jeśli chodzi o maglownice to koszt regeneracji , bynajmniej w moim przypadku wyniósł 350zł z racji posiadania wspomagania , co do oceny stanu maglownicy wystarczy przegląd na stacji diagnostycznej i zaraz będziesz wiedział (koszt takiego przeglądu to góra 20zł ) no i musisz się liczyć z tym , że jakikolwiek luz w układzie kierowniczym będzie przenosił się na kolejne elementy i w wyniku tego będzie do wymiany wszystko , ja jeździłem jakiś czas z wybitymi drążkami i w efekcie skończyło się na generalnym remoncie całego układu kierowniczego-- drążki, gałki i maglownica + zbieżność . koszt remonty wyniósł koło 1000zł ofc bez robocizny bo robiłem go ze szwagrem :D .
Pierwszym objawem uszkodzenia maglownicy jest ubywający płyn w zbiorniczku wspomagania i głośniejsza praca pompy od wspomagania .
Dodam jeszcze , że koszt robocizny wymiany maglownicy będzie zależał od rodzaju posiadanego silnika , ja mam d7f wiec miejsca jest tyle ze spokojnie wyciągłem ją od strony lewego koła ,ale w przypadku innych silników już nie będzie tak łatwo.
Kangoo 2002 1.2 8V Authentique +ElpiGaz = Kondzio
tr4ffic
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez mdhlodz niedziela, 14 lutego 2010, 20:41

Liczę się zkosztami, na razie auto sporo jeździ ale muszę jednak zostawić bo już czas by coś z tym zrobić, jeźdzę już tak z 3 miesiące. A mechanik mowi, poczekaj do wiosny a dla mnie to brzmi poczekaj do wiosny, wtedy będziemy mogli wiecej na tobie zarobić.

Brykiet Opałowy Łódź
mdhlodz
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez hulltaj poniedziałek, 15 lutego 2010, 20:33

Witam!!
Stary napieraj do diagnosty! Cała sprawa trwa raptem 15 do 20 minut!Taki czas musisz wykroić dla własnego dobra.
Pamiętaj że- nieleczone pojedyncze stuki w zawieszeniu,po pewnym czasie zamieniają się w kosztowną naprawę
zwykle całej zawiechy!Oby nie było tak jak z moim kumplem i jego wózkiem,gdzie koła pojechały w jedną stronę a On
z budą w drugą.Całe szczęście bez ofiar!!!
Pozdrawiam!!
1,5dci-z salonu wyjechał w styczniu 2005.
hulltaj
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez mdhlodz poniedziałek, 15 lutego 2010, 21:43

Może w tym tygodniu oddał auto do mechanika. Niech porobi co trzeba zrobić.
Ile ksoztuje regeneracja maglownicy?

Brykiet Opałowy Łódź
mdhlodz
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez mdhlodz piątek, 26 lutego 2010, 11:43

Ok, byłem u diagnosty. Wymysły magików zostały obalone. Gumy drążków stabilizatora może i są do roboty ale napewno nie teraz. MAglownica jest ok, a tukło co...sworzeń wachacza lewego z przodu. JUz był w bardzo złym stanie. Natychmiast do wymiany, koszt 40zł część i z 40zł robocizna, przegląd 30zł, a tamte gnoje chciały mnie naciągnąc i najgorsze jest to, że bym zrobił i dalej by pukało i zagrażało mojemu bezpieczeństwu.

Brykiet Opałowy Łódź
mdhlodz
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass piątek, 26 lutego 2010, 12:28

Forum broni, forum radzi, forum nigdy Cię nie zdradzi :mrgreen:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass